Вибір рослинної олії здається нескінченним та складним. Їх вибір достатньо великий: від оливкової, арахісової та рапсової олій до масла розторопші та інших. Наш інтернет магазин здорового харчування Олійниця допоможе вам дізнатися, які олії найкраще обрати для вашого здоров’я.
Вибір харчових олій зараз неймовірно великий. Ми маємо десятки варіантів. Але важко визначитися, яку користь рослинних олій ми можемо отримати. Олії мають відповідати вашим особистим потребам у приготуванні їжі. Ми допоможемо обрати вам правильний варіант.
Коли і як використовувати рослинні олії?
Більшість говорить, що варто уникати рослинного шортенгу та твердого маргарину. Вживання вершкового масла та сала лише в невеликих кількостях. І то, якщо це дозволено лікарем. Ви можете замінити тверді жири кулінарною олією. Оберіть той вид олії, який відповідає вашому стилю приготування їжі, смакам і цілям здоров’я.
Тут слід врахувати кілька моментів:
- наскільки гаряче;
- як довго ви будете готувати їжу;
- температуру димлення олії.
Чи можуть такі олії бути шкідливими? Так, це можливо. Шкода рослинних олій зростає, якщо ви не дотримуєтеся правил приготування. При високій температурі деякі олії можуть почати руйнуватися. Тоді створюють нездорові сполуки. Вони можуть бути шкідливими для вашого здоров’я. Димлення олії на сковороді означає, що вона занадто гаряча і починає псуватися.
Основні види рослинних олій
Існують рослинні олії стійкі до нагрівання, давайте переглянемо різні види рослинних олій, вміст жиру та смак:
- Оливкова олія першого віджиму. Має корисні для серця мононенасичені жири та протизапальні властивості. Вони можуть знизити рівень холестерин. Звичайна або легка оливкова олія має вищу температуру димлення. Тому її можна використовувати для обсмажування на сковороді. Оливкова олія першого віджиму має нижчу температуру димлення. Тому краще підходить для приготування заправок для салатів, поливання пасти. Або використання з продуктами, які готуються на слабкому вогні.
- Олія каноли. Має низький вміст насичених жирів. Олія каноли містить багато здорових омега-3 жирів. Одним із недоліків олії є те, що у міру старіння вона починає відчувати смак або запах риби.
- Арахісова олія. Чудово підходить для смаження. Має нейтральний або злегка горіховий смак. Але її краще вживати в помірних кількостях.
- Масло авокадо. Олія авокадо ідеально підходить для випічки, оскільки вона має дуже слабкий смак. Рафінована олія авокадо має температуру димлення 520 градусів. Тому чудово підходить для смаження овочів у духовці. А нерафінована – 375 градусів. Це одна з найдорожчих олій.
- Соняшникова і сафлорова олії. Існує звичайна (традиційна) або високоолеїнова. Найкраще вживати її час від часу. Оскільки вона містить багато омега-6 жирних кислот.
- Кокосова олія. Слід вживати небагато. Містить багато насичених жирів. Найкраще використання в косметології. Може стати чудовим зволожувачем для шкіри та волосся.
Олія розторопші з унікальними поживними властивостями

Ця олія розторопші холодного віджиму має м’який, злегка гіркуватий смак. Чудово підходить для ароматизації салатних заправок, спредів і різноманітних соусів. Завдяки своїм унікальним поживним властивостям ви також можете вживати його безпосередньо «по ложці». Корисна олія холодного віджиму є в нашому інтернет-магазині Олійниця. Ви зможете обрати саме ту рослинну олію, яка буде вам до смаку.
- Що собою являє масло розторопші?
Розторопша – невибаглива трава, родом із Середземномор’я. Його красиві фіолетові квіти в кінці літа дають сухе насіння, з якого видобувається масло. Це робиться дуже щадним способом – методом холодного віджиму.
- Склад і властивості
До складу олії розторопші входять переважно ненасичені жирні кислоти. Серед яких найбільше незамінної лінолевої кислоти. Завдяки низьким температурам пресування та відсутності процесу рафінування в отриманій олії зберігається максимальна кількість цінних біоактивних сполук, вітамінів, провітамінів та інших корисних речовин.
- Використання
Заправки для салатів, спреди, різноманітні соуси, на хлібі та «на ложку» самостійно. Олія насіння розторопші має м’який, злегка гіркуватий смак. Чудово підходить для ароматизації салатних заправок, спредів і різноманітних соусів. Також чудово поєднується з хрустким хлібом або іншою улюбленою випічкою. Корисне масло розторопші ціна на нашому сайті Олійниця дуже вигідна, тому ви можете його з легкістю придбати. Він також підходить для безпосереднього споживання «по ложці».
Як використовувати рослинні олії?

Коли ви знайшли улюблені види, є кілька різних способів застосування рослинних олій:
- Приготуйте заправку для салату з оливковою олією першого віджиму.
- Накрийте форми для запобігання прилипання. Обов’язково вибирайте олію, яка має точку димлення та відповідає вашому способу приготування та рівню нагріву. Олія каноли та олія авокадо є хорошим вибором.
- Замінюйте масло на олію в рецептах.
- Смажте або пасеруйте на олії, яка витримує високу температуру, як-от арахісова, рапсова, соняшникова або авокадо.
- Збризніть оливковою олією першого віджиму макарони або варені овочі.
- Використовуйте оливкову олію першого віджиму як соус для хліба, замінюючи масло чи маргарин.
- Щоб зберегти всі інгредієнти, олію розторопші ідеально подавати до холодної або охолодженої їжі.
Завітайте до нашого інтернет-магазину Олійниця та оберіть рослинні олії, що смакуватимуть вам найбільше. Властивості рослинних олій не перелічити, вони допоможуть правильно працювати всьому вашому організму. Корисне харчування дуже важливе для кожної людини, тому потурбуйтеся про себе і близьких!
